Theo en Ans Kouwenberg hadden het er al zo vaak over gehad om een smartlappenkoor op te richten in Velp. Ook had Ans Ria Dekkers al eens benaderd en die vond het ook een goed idee.

Op de Velpse kermis in 2005 vertelde Anne-marie de Koning dat zij hadden geprobeerd om met de buurtschap een liederentafel op te richten, maar er was te weinig animo.

Toen vertelt Ans tegen Anne-Marie dat ze wel een smartlappenkoor op zouden willen richten. Mouritz Bomer was ook op de kermis en is toen gevraagd of hij zou willen helpen als dirigent. Mouritz was meteen enthousiast ! Ze kregen het over een naam, waarop Ans aan gaf dat het iets met zand moest worden. De ega Helma van Mouritz opperde “Los Zand, is dit iets ” ? Dit werd meteen een geweldige naam gevonden.

Na de kermis is er contact geweest tussen Ria dekkers en Heidi Theunissen en die waren ook meteen enthousiast. Op 10 oktober zijn Ria dekkers, Anne-Marie de Koning, Heide Theunissen, Mouritz Bohmer en Theo en Ans Kouwenberg bij elkaar gekomen.

Hierop is besloten enkele punten op papier vast te leggen, waarop op 9 november 2005 de eerste repetitie is gehouden. Op deze eerste repetitie waren 22 enthousiaste leden aanwezig. Los zand bestaat nu al ruim 6 jaar,  is uitgegroeid tot 50 leden en treden regelmatig op in de regio.

Elk jaar is op zondag met de Velpse kermis een Smartlappenmiddag. Daar kan iedereen ze horen en zien en hopelijk ook genieten, want dat is hun motto: Plezier hebben in zingen !!